Coraz więcej z nas zwraca uwagę nie tylko na czystość w lodówkach, czy dbałość o wymianę filtrów do lodówki.
Warto wzbogacić tę wiedzę także o kolejność przechowywania produktów.
By zachować ich świeżość ich hierarchia powinna być uzależniona od temperatury panującej w lodówce.
GÓRNA PÓŁKA
Tutaj przechowujemy dżemy, powidła – produkty, które mają dłuższą datę przydatności a także mleko, kefiry czy jogurty – z których korzystamy na bieżąco. Temperatura ta sprzyja bakteriom fermentacji mlekowej.
ŚRODKOWA PÓŁKA
Chowamy tu produkty o krótkiej trwałości: biały ser, twarożek, pokrojoną wędlinę.
Mogą się też tu znaleźć domowe potrawy. Pamiętajmy o szczelnym przykryciu.
DOLNE SZUFLADY
Panuje tu piwniczna atmosfera. Jest chłodno i wilgotno. Są to doskonałe miejsce do przechowywania warzyw i owoców. W tym klimacie świetnie dojrzeją też twarde sery (zalecane przechowywane w pojemnikach;)).
BOCZNE PÓŁKI
Te miejsce nadaje się do trzymania oleju, sosów, ketchupu, chrzanu czy musztardy. Produkty te zniosą częste otwieranie drzwiczek.
Oczywiście dla zdrowia naszej lodówki pamiętajmy o umyciu lodówki oraz systematycznej wymianie filtrów!
A jeśli doskwiera nam nieprzyjemny zapach z lodówki, a zrobiliśmy już wszystko, poratować nas mogą pochłaniacze zapachu na bazie węgla aktywnego.
A na koniec polecam również pojemniki do przechowywania żywności, które w okresie świątecznym przydadzą się szczególnie! Część z nich w PROMOCJACH!:) Na świąteczne prezenty - IDEALNE!
Dodaj komentarz: