Darmowa dostawa od 299zł

Zrób zakupy za 299 zł i więcej - dostawa do punktu DPD Pickup wyniesie 0,00 zł

Nietypowe połączenie - kawa z tonikiem 0
Nietypowe połączenie - kawa z tonikiem

Kawa z tonikiem

Kawa to nie bez powodu jeden z napojów najdłużej nam znanych. Z początku miała ona postać leku, podczas gdy obecnie stanowi najpopularniejszą używkę spożywaną chętnie na całym świecie w każdej grupie wiekowej i etnicznej. Aromatyczny smak i przyciągający zapach sprawiają, że prawidłowo zaparzonej kawie ciężko się oprzeć. Na rynku znajdziemy tysiące prawdziwych wielbicieli, którzy codziennie poszukują ziaren nieznanych dotychczas producentów. Jednym z najmniej popularnych i zarazem najciekawszych wariantów jest połączenie kawy z gorzkim tonikiem, który wbrew pozorom tworzy razem z nią zgrany duet. Kawa z tonikiem – brzmi ciekawie i intrygująco, ale jak smakuje?

Czym jest kawa i dlaczego cieszy się tak ogromną popularnością?

Odkrycie kawowca datuje się na tysiące lat temu, kiedy to służył w Etiopii jako jedno z podstawowych dań z dodatkiem soli oraz masła. Pitną jego formę rozpowszechnił jednak lud Ormo niedługo później. Dalsze losy kawy były proste do przewidzenia. Napój spotkał się z bardzo ciepłym przyjęciem ze strony kupców i ówczesnych wielbicieli, wskutek szybko rozpowszechnił się w Jemenie oraz całej Arabii. Wkrótce później kawy zasmakowali także Europejczycy, którzy pokochali ten napój za jego pobudzające właściwości oraz nieznany wcześniej smak i aromat. Nietypowe nuty smakowe sprawiły, że kawa bardzo szybko zadomowiła się w całej Europie i stała się jednym z najczęściej kupowanych napojów.

Obecnie kawę uwielbiają praktycznie wszyscy, zarówno ludzie młodzi, jak i znacznie starsi. Produkt ten stanowi jeden z najważniejszych towarów eksportowych wielu krajów, a jego obrót generuje ogromne przychodzi na całej arenie międzynarodowej. Trend konsumpcji kawy w nieprzetworzonym stanie rośnie z roku na rok i szybko przebije 200 milionów worki w skali jednego roku.

Rodzaje kaw - na jaką decydujemy się najczęściej?

Na rynku znajdziemy trzy podstawowe warianty kaw, różniące się sposobem obróbki oraz smakiem i czasem wymaganym do ich przygotowania. Najpopularniejsza wśród wielbicieli tego napoju jest kawa w ziarnach palonych, które zostały poddane obróbce cieplnej w miejscu ich wytwarzania i dalszego procesowania. Zaparzenie kawy na bazie ziaren w wymaga zastosowania specjalnego młynka, który służy do rozdrabniania pojedynczych ziaren na lekki proszek. Zaletą wariantu w ziarnach jest bardzo intensywny aromat, dlatego przechowywać je w szczelnym opakowaniu i zmielić dopiero przed rozpoczęciem procesu parzenia. Równie popularna jest kawa mielona, która została już wstępnie zmielona przez producenta i tylko tym różni się od wariantu w ziarnach. Przez wielu jest oceniana jednak jako nieco mniej aromatyczna. Zupełnie innym wariantem jest kawa rozpuszczalna instant lub liofilizowana, która została już poddana parzeniu ma formę ekstraktu kawowego. Do jej przygotowania wymagana jest tylko gorąca woda.

Kawa z tonikiem - orzeźwienie w połączeniu z aromatyczną kawą

Dobrze sporządzona kawa z tonikiem łączy wszystkie pozytywne cechy tych napojów i scala je w jedną, spójną całość, lecz do jej skomponowania wymagana jest podstawowa wiedza na temat kawy. Z reguły tonik to napój bardzo gorzki, który charakteryzuje się skrajnym opiniami, w tym także bardzo negatywnymi. Dlatego też jego producenci starają się dotrzeć w każdą niszę i skomponować smak, który zaspokoi gust najbardziej wybrednego klienta. W sklepach znajdziemy tonik lekko gorzki i słodkawy, jak i klasykę gatunku w postaci nadzwyczaj gorzkiego napoju o bogatym bukiecie zapachów i smaków. Każdy z nich wymaga zastosowania innego typu kawy. To zarazem także pierwszy problem, z którym spotka się profesjonalny lub hobbystyczny barista. Tonik powinien dobrze komponować się z wybraną przez nas kawą i stanowić jej uzupełnienie, gdyż zbyt intensywny smak goryczy i może odstraszyć nawet najbardziej zaawansowanego fana picia kawy. Zbyt słaby z kolei może stanowić tylko tło. Dobrze sprawdzą się smaki neutralne, np. mielona kawa Illy Espresso lub ziarnista Davidoff Explorers Choice.

Jak przygotować kawę z tonikiem?

Samo przygotowanie kawy z tonikiem jest niezwykle proste i nie powinno sprawić jakiegokolwiek problemu nawet początkującym baristom. Należy najpierw zaparzyć kawę w swój ulubiony i wybrany sposób pamiętając o tym, że ma być bardzo mocna, najlepiej w typie małego espresso. Kawa powinna w pewien sposób zrównoważyć bardzo intensywny aromat toniku i zrównać się z jego goryczą. Tylko wtedy napój będzie cechował się pełnym i intrygującym smakiem. Do zaparzenia kawy dobrze się sprawdza między innymi ekspres ciśnieniowy, a także aeropress, kawiarka, syfon lub Chemex. Wielu fanów wykorzystuje w tym celu także dripy oraz inne urządzenia.

Gotową kawę należy wlać do wcześniej przygotowanej szklanki lub kieliszka wypełnionego tonikiem, którego powinno być około dwukrotnie więcej niż kawy. Nie można także zapomnieć o kostkach lodu, które szybko schłodzą wlaną do środka kawę. Zachęcamy także do eksperymentów. Smak kawy z tonikiem dobrze uzupełniają plastry pomarańczy lub różnego typu przyprawy, które mogą zupełnie zmienić jego zastosowanie. Do rozbudzenia doskonale sprawdzi się kawa z tonikiem pozbawiona jakichkolwiek ciężkich i aromatycznych dodatków, podczas gdy wieczorem można postawić na ciekawe zioła i nietypowe dodatki alkoholu.

Dlaczego kawa z tonikiem jest aż tak intrygująca?

Kawa z tonikiem jest tak samo smaczna, jak nietypowa. Jej powstanie zupełnie zmieniło sposób picia kawy w bardzo ciepłych porach roku, jednak w dalszym ciągu wywołuje skrajne reakcje ze strony zwolenników i przeciwników. Jedni boją się jej smaku, a inni nie przepadają za chininą, czyli podstawowym składnikiem odpowiadającym za gorycz w toniku. Nie można jednak odmówić jej nietypowego charakteru. Połączenie kawy z tonikiem wymagało od baristy ogromnej wiedzy z zakresu łączeń smaków lub odwagi, czy też obu tych cech jednocześnie. Duet jest nietypowy i może wywoływać u wielu osób pewne obawy przed smakowaniem, które szybko zostaną rozwiane natychmiast po pierwszym zanurzeniu ust w tym nieznanym napoju. Warto jednak wiedzieć, że do przygotowania kawy z tonikiem warto użyć odpowiednio przefiltrowanej wody, która stanowi optymalną i neutralną bazę dla dobrego espresso.

Dodaj komentarz:

Komentarze do wpisu (0)

Tagi
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium