do kasy suma: 0,00 zł

Infolinia 73 014 84 69

pn - pt 9:00 - 15:00

wyszukiwarka zaawansowana
Aeropress - co to jest? 0
Aeropress - co to jest?

"

Aeropress - jak to działa?

Aeropress jest jedną z młodszych metod parzenia alternatywnego - ma zaledwie 12 lat i pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. Od tego czasu zyskała sobie ogromną sympatię i popularność i stała się wręcz sztandarową odmianą parzenia wśród metod alternatywnych! Jest bardzo praktycznałatwa w przygotowaniu i wiele osób dlatego zaczyna swoją przygodę z nietypowymi sposobami parzenia kawy właśnie od niej! Jest to metoda ława do zaparzenia w domu, jak również w podróży. Urządzenie jest łatwe do przenoszenia, nietłukące się oraz niewielkich rozmiarów, dzięki czemu zmieści się do każdego plecaka pasjonata kawy!


Co się składa na aeropress - czyli części aeropressu?
Aeropress składa się z następujących części:

- korpus aeropressu,
- tłok (najważniejsza część),
- sitko,
- filtry (dopasowane do sitka, papierowe, jednorazowe),
- mieszadełko,
- lejek

"

Jak przygotować kawę z aeropressu?

Jaka kawa do aeropressu? Do procesu przygotowania zastosowaliśmy kawy jasnopalonej Etiopii, obróbki natural. Do wszystkich alternatywnych metod alternatywnych polecane są kawy jasno i środenio palone, które uwidaczniają naturalną kwasowość i owocowo-cytrusowe aromaty i smaki, które się tam pojawiają. Kawę mielimy drobniej niż do innych metod przelewowych (drobniej niż do dripa, chemexu, French Pressu, syfonu), ale grubiej niż do metod ciśnieniowych (grubiej niż do kawiarki czy espresso). Grubość zmielenia przy aeropressie jest bardzo istotna: zbyt drobno zmielona kawa stawi nam zbyt duży opór w ostatniej fazie, a zbyt grubo zmielona kawa oporu wcale nie stawi i napar będzie cienki i mało intensywny. Odmierzamy odpowiednią ilość kawy: użyjemy 15g do zaparzenia całego aeropressu. Jest kilka możliwości zaparzenia kawy z aeropresu, my proponujemy najpopularniejszą wśród baristów metodę odwróconą. Tłok i korpus składamy ze sobą oraz odwracamy (tak by cyferki na urządzeniu były odwrócone do góry). Cały proces przebiega w górnej komorze, natomiast wyciśnięcie do szklanki nastąpi po odwróceniu.

Etapy przygotowania:
1. Ogrzewamy złożony aeropress gorącą wodą, by późniejszy kawowy napar nie był chłodzony przez urządzenie.
2. Wsypujemy przez lejek uprzednio zmieloną kawę, by tworzyła płaską warstwę.
3. Zakładamy filtr do sita i rozpoczynamy parzenie.
4. Wlewamy gorącą wodę stanowią 2-krotność wsypanej kawy (30-45g), mieszamy i zostawiamy na ok. 30 sek. na wstępną fazę, tzw. blooming. W tym czasie przygotowujemy filtr, przelewając go gorącą wodą (pozbawimy go w ten sposób posmaku papieru i sprawimy, że przywrze nam do sitka, co ułatwi odwrócenia na późniejszym etapie).
5. Dolewamy resztę wody (całość - 200ml), mieszamy, montujemy sitko.
6. Następuje odwrócenie: składamy z docelowym naczyniem, np. szklanką i odwracamy.
7. Zaczynamy wyciskać kawę do szklanki. Jeśli kawa jest odpowiednio zmielona stawia odpowiedni opór. Charakterystyczne "syczenie" oznacza, że cały napar przeszedł przez urządzenie i kawa jest gotowa :).
8. Pozostaje wyciśniecie fusów z filtrem po odkręceniu sita i umycie urządzenia.
Kawa gotowa! :)

Całą instrukcję możesz zobaczyć w formie filmu poniżej. Jeśli interesuje Cię tematyka kawy zobacz także ciekawy materiał z cyklu Spotkania Aquamelior:
Chemex - jak parzyć?

 

Dodaj komentarz:

Komentarze do wpisu (0)

Tagi
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl