do kasy suma: 0,00 zł

Infolinia 73 014 84 69

pn - pt 9:00 - 15:00

wyszukiwarka zaawansowana
Ekspres kapsułkowy - czy warto ? 0
Ekspres kapsułkowy - czy warto ?

Ekspres kapsułkowy dla jednych idealny wynalazek dla drugich zbędnie wydane pieniądze. Ile ludzi tyle opinii. Niewątpliwie jest to opcja w dość przystępnej cenie, dostępna dla niemalże każdego. Ekspres kapsułkowy to przede wszystkim niesamowita szybkość parzenia kawy. Wkładasz kapsułkę, naciskasz przycisk i kawa gotowa. Dodatkowo na rynku pojawiło się tyle smaków kawy w kapsułkach, że czasem trudno się zdecydować. Przykładowo sklep Aquamelior posiada szeroką ofertę kapsułek kawowych Tchibo Cafissimo. Przejdźmy do samych zalet i wad ekspresów kapsułkowych. Jak każde urządzenie ma ono swoje mocne strony i słabsze.

Mamy dość picia wciąż tej samej zalewanej wrzątkiem kawy. Wpada nam do głowy pomysł zakupu ekspresu do kawy. Szukamy w internecie, o lalala ekspresy ciśnieniowe to duży wydatek i trzeba mieć jeszcze na to miejsce. Jest rozwiązanie, jeśli mamy małą kuchnie, nie chcemy wydawać fortuny na ekspres, zastanówmy się na zakupem kompaktowych urządzeń na kapsułki. Ekspresy kapsułkowe nie są z pewnością dla smakoszy kawy. Pasjonaci kawy nie będą raczej z niego zadowoleni. Powiedzmy sobie jasno taki ekspres kapsułkowy jest dla ludzi leniwych, którzy mają mało czasu na przyjemności. Kto ma rano czas na przygotowywanie kawy np. w kawiarce? Dodatkowo, wcześniej zmielić kawę i spieniać mleko osobno. Kawa w ekspresach na kapsułki jest parzona pod ciśnieniem podobnie jak w dużych ekspresach. Kawa w kapsułce zostaje zalana przez wodę pod dużym ciśnieniem. Ekspres kapsułkowy Tchibo Cafissimo Easy parzy kawę pod ciśnieniem aż 15 barów. To tyle co oferują półprofesjonalne modele. Sprawia to, że nawet takie małe urządzenie potrafi zapewnić nam pyszną aromatyczną kawę. Przeciwnicy uważają, że w kapsułkach jest mniej wartościowa kawa. Otóż nie, kawa w kapsułkach jest palona, mielona dokładnie tak samo jak kawy w dużych opakowaniach. Mała kapsułka pozwala na szczelne, hermetyczne zamknięcie i utrzymanie aromatu na długi czas, w przeciwieństwie do kaw w dużych opakowaniach gdzie po otwarciu aromat może szybko ulotnić się. Łatwość przygotowania kawy bije wszystkie inne ekspresy, nie musisz nawet wybierać i ustawiać jaka kawę chcesz. Wkładasz kapsułkę i naciskasz jeden przycisk. Kawa zależy od mieszanki znajdującej się w kapsułce.

  

Różnorodność kawy w kapsułkach to kolejna zaleta tego urządzenia. Mając duży ekspres do kawy często ograniczamy się do jednego ulubionego rodzaju kawy, który mamy zapamiętany pod przyciskiem. Z pośpiechu wciskamy guzik i pijemy często ten sam rodzaj kawy. Szeroka oferta smaków kapsułek pozwala na picie codziennie innej kawy. W tym wypadku szczególnie bogatą ofertę prezentują Tchibo Cafissimo. Cafissimo świetnie sprawdzi się dla osób lubiących kawy smakowe np. kawę z ciemną czekoladą, kawę z białą czekoladą i borówką itp. Jak wspominaliśmy na początku ekspresy kapsułkowe maja również pewne słabsze strony. Należy do nich fakt iż jeżeli kupimy ekspres konkretnej marki to musimy ograniczyć się do kupowania kapsułek tej samej marki co ekspres. Cena kapsułek - są osoby które uważają że są one drogie. Tutaj jest to kwestia sporna. Ponieważ duże opakowanie dobrej kawy też swoje kosztuje. Jeżeli pijemy w domu jedną czy dwie kawy dziennie to duży ekspres do kawy nie zwróci nam się tak szybko jak dużo tańsza opcja kapsułkowa.

Częstym zarzutem wobec parzenia kawy z kapsułek jest brak możliwości jakiejkolwiek personalizacji. Potężny ciśnieniowy model daje wybór naprawdę wielu opcji – ilości mleka, ziarna, stopnia zmielenia, czasu zaparzania. Ok, kapsułki ich nie dają, a jednak możesz postawić na model, który oferuje ciut więcej niż inne w swojej kategorii. Ekspres kapsułkowy Tchibo Cafissimo ma trzyczęściowy system parzenia – inny dla espresso, caffè crema i kawy filtrowanej. Możesz samodzielnie określić ilość wody, która trafi do kubka. Jeszcze jednym minusem ekspresu kapsułkowego może być mleko do kawy. W ekspresach kapsułkowych posmak mleka oraz piankę mleczną uzyskuje się tylko z mleka w proszku. Nie wszystkim to odpowiada.
Warto pamiętać aby do ekspresu kapsułkowego wlewać wodę przefiltrowaną. Wodę możemy przefiltrować w dzbankach filtrujących lub uzyskać ją z domowych stacji uzdatniania wody, przez przefiltrowanie przez filtr podzlewowy lub przez baterię kranową z filtrem. Tak filtrowana woda zawiera mniej osadu kamiennego co wydłuża żywotność takiego ekspresu.

Dodaj komentarz:

Komentarze do wpisu (0)

Tagi
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl