do kasy suma: 0,00 zł

Infolinia 73 014 84 69

pn - pt 9:00 - 15:00

wyszukiwarka zaawansowana
French press jak parzyć? 0
French press jak parzyć?

 

 

French press wciąż w modzie

Niesłabnąca popularność tego klasycznego sposobu parzenia kawy wynika z jego prostoty i dostarczaniu ciekawych efektów! Sposób dobry na każde wydarzenie, spotkanie, a także każdą kieszeń. Konstrukcja prasy francuskiej jest w każdym przypadku taka sama:
metalowy lub szklany cylinder,
tłok,
sitko dobrze przylegające do ścianek, znajdujące się na końcu tłoka.
Taka ilość danych technicznych:).

French press jak używać?

Na początku warto zwrócić uwagę na jakość materiałów. Szkło jest w swojej naturze neutralne i nie odda do naparu żadnego posmaku. Najważniejsze jest sitko, którego celem jest szczelne przyleganie do ścianek cylindra.
Do zaparzenia potrzebna będzie świeża, filtrowana, gorąca woda (ok. 90 st. C), kawa ziarnista dobrej jakości, młynek, waga oraz stoper.

Jak przy innych metodach parzenia istotne są proporcje. Na początek polecamy 60g kawy na 1 litr wody. Kawa powinna być zmielona grubo, zbyt drobna może zatkać sitko, a na dodatek smak kawy będzie zbyt ciężki. Zmieloną kawę umieszczamy w naczyniu, zalewamy gorącą wodą, tak aby przykryć kawę. Po wymieszaniu należy zostawić napar na pół minuty. Następnie dolewamy pozostałą część wody, mieszamy i zakładamy pokrywkę, zostawiając tłok u góry zaparzamy około 3-4 minut. Po tym czasie można zdjąć pokrywkę i łyżką zebrać z wierzchu kawowy osad, co wydobędzie czystszy smak naparu. Teraz pozostaje jedynie przecisnąć tłok do dna, jednostajnym, spokojnym ruchem i przelać kawę do naczynia, np. do termicznych szklanek, które pięknie zaprezentują kolor i utrzymują temperaturę napoju na dłużej!

Dodaj komentarz:

Komentarze do wpisu (0)

Tagi
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl