Kawa - o kawie można pisać w nieskończoność. O jej rodzajach, sposobach parzenia, o tym skąd pochodzi, jak jest uprawiana itp. Tym razem chcielibyśmy pochylić się nad sposobem degustacji kawy. Otóż kawę pijemy o poranku, w domu, kolejną w pracy, jeszcze kolejną na spotkaniu biznesowym czy z przyjaciółmi. Do kawy zazwyczaj pasuje ciasteczko, deser lodowy lub inne pyszności. Jednak chcąc naprawdę poczuć smak kawy powinniśmy z wszystkich tych dodatków zrezygnować, to jest właśnie degustacja kawy.

" />

Darmowa dostawa od 299zł

Zrób zakupy za 299 zł i więcej - dostawa do punktu DPD Pickup wyniesie 0,00 zł

Jak degustować kawę? 0
Jak degustować kawę?

Kawa - o kawie można pisać w nieskończoność. O jej rodzajach, sposobach parzenia, o tym skąd pochodzi, jak jest uprawiana itp. Tym razem chcielibyśmy pochylić się nad sposobem degustacji kawy. Otóż kawę pijemy o poranku, w domu, kolejną w pracy, jeszcze kolejną na spotkaniu biznesowym czy z przyjaciółmi. Do kawy zazwyczaj pasuje ciasteczko, deser lodowy lub inne pyszności. Jednak chcąc naprawdę poczuć smak kawy powinniśmy z wszystkich tych dodatków zrezygnować, to jest właśnie degustacja kawy.

Kawa posiada około 1000 posmaków a same espresso ponad 600. Pierwszym krokiem do idealnej degustacji jest dobór odpowiedniej mieszanki kawy. Wiadomo po to degustujemy, żeby poznać smak i przekonać się, która kawa smakuje nam najlepiej. Zwróćmy jednak uwagę na to skąd pochodzą ziarna, i w jakim stopniu są palone. Należy również wybrać kawę ziarnistą, mielimy ją dopiero przed zaparzeniem.

Najlepszymi sposobami przyrządzenia kawy do degustacji jest : espresso, americana, i parzona w Chemexie. W przypadku espresso kawa ma bardzo krótki kontakt z wodą. Parzona jest pod dużym ciśnieniem, a więc kofeina nie przysłania smaku i aromatu kawy. Kofeina wyodrębnia się z kawy podczas długiego kontaktu kawy z wodą, dlatego im krótszy kontakt z wodą tym lepiej.
Americana jest to nic innego jak espresso zalane gorąca wodą, jej aromat jest delikatniejszy i można w łatwy sposób wyczuć różne posmaki kawy.
Kawa z Chemexu pomału przecieka przez papierowy filtr, co daje niepowtarzalny aromat i delikatny smak. We wszystkich przypadkach ważna jest temperatura wody, która powinna wynieść 92-94 stopnie Celcjusza i to aby woda była przefiltrowana. Nie należy parzyć kawy wodą prosto z kranu. Przefiltrować wodę można w dzbanku filtrującym, przez filtry montowane pod zlewem lub baterie kranowe z filtrem

Degustować kawę powinniśmy w porcelanowych filiżankach, które dłużej utrzymują ciepło lub w szklaneczkach termicznych Filter Logic lub DeLonghi. Podczas picia kawy wskazane jest przepłukiwać usta wodą w celu orzeźwienia kubków smakowych, aby lepiej poczuć intensywność smaku. Nie degustujmy nowych gatunków kawy zaraz po posiłku. Nie jedzmy również bardzo przyprawionych ostrych dań, unikajmy miętowych cukierków czy alkoholu. Dodatki typu śmietanka, mleko, czy cukier zostawmy na później, spróbujmy najpierw samej kawy potem możemy poeksperymentować z dodatkami. Jeśli cukier to najlepiej naturalny trzcinowy.

Do degustacji polecamy kawę Dallmayr, Illy i Wosebę dostępną w sklepie Aquamelior. Tam również znajdziemy wszelkie akcesoria do filtracji wody, filtry do dzbanków, dzbanki filtrujące, butelki filtrujące, baterie z filtrem i filtry pod zlewowe, filtry do sprzętów AGD, filtry do ekspresów do kawy. Produkty znanych marek Brita, Dafi Aquaphor itp.

Dodaj komentarz:

Komentarze do wpisu (0)

Tagi
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium