do kasy suma: 0,00 zł

Infolinia 73 014 84 69

pn - pt 9:00 - 15:00

wyszukiwarka zaawansowana
Jak powstaje kawa? Od ziarenka do kubeczka 0
Jak powstaje kawa? Od ziarenka do kubeczka

Każdego dnia pijemy kawę, rozbudza nas jej smak i aromat. Pijąc kawę zastanawialiście się kiedyś jaką drogę muszą przejść ziarna kawy abyśmy mogli cieszyć się ich smakiem. Produkcja kawy zaczyna się już od sadzenia samego krzewu kawowca, i jest wieloetapowa. Postaramy się w wielkim skrócie przedstawić etapy produkcji kawy.

Pierwszy etap -  sadzenie krzewów kawowca
Ziarno kawy to nic innego jak nasiono kawowca. Takie ziarenko gdy nie jest wysuszone, palone i zmielone jest nasionkiem, które posadzone w glebie wykiełkuje i da nam krzew kawowca. Nasiona kawowca są sadzone w szkółkach w wilgotnym zacienionym podłożu w temperaturze około 24 stopni Celsjusza. Dopiero po osiągnięciu przez krzew wysokości około 2 m jest on wysadzany na plantację. Sadzenie odbywa się najczęściej w porze deszczowej, tak aby gleba pozostawała wilgotna podczas ukorzeniania. Kawowce rosną na plantacjach w strefie międzyzwrotnikowej Afryki, Ameryki Południowej i Azji, ale najlepsza kawa jest uprawiana w regionach górskich, które utrzymują odpowiedni mikroklimat i obfite deszcze.

Drugi etap - zbieranie owoców.
Owoce kawowca to małe czerwone kuleczki przypominające jagody. W środku są dwa spłaszczone ziarenka kawy. Dojrzałe owoce maja jasny lub bardzo czerwony kolor. Owoce kawowca nazywa się „wiśniami kawy”. Pierwsze zbiory owoców z nowych krzewów odbywają się dopiero po 3-4 latach. Kawa zbierana jest zazwyczaj ręcznie, z uwagi na to iż krzewy rosną raczej w partiach górskich. Tam gdzie jest to możliwe np. w Brazylii na terenach równinnych zbiór kawy został zmechanizowany Zbiory odbywają się na dwa sposoby.
Sposób taśmowy, czyli wszystkie owoce są zbierane naraz i żadne owoce nie pozostają na krzewie.
Sposób selektywny, zbierane są tylko dojrzałe owoce, a po 8-10 dniach znowu odbywa się zbiór. W ten sposób zbiera się najlepsze ziarna Arabiki. Jest to sposób bardzo czasochłonny i kosztowny. Owoce zaraz po zebraniu przewożone do przetwórni.

Trzeci etap - przetwarzanie
Zaraz po zbiorach kawa musi być natychmiast przetworzona. Wyróżnia się 2 sposoby przetwarzania.
Metoda na sucho – owoce kawy są rozsypywane na dużych powierzchniach na słońcu aby wyschły. Bardzo często są mieszane aby się nie psuły. Na noc są przykrywane, nie można dopuścić do zalania ziarna. Taki proces suszenia może trwać nawet kilka tygodni w zależności od warunków pogodowych. Suszenie trwa do momentu aż ziarna osiągną poniżej 11% swojej wilgotności.
Metoda na mokro - owoce przepuszcza się przez specjalne urządzenie, które oddziela miąższ od ziarna. Następnie ziarna selekcjonuje się wg. wagi. Przepływając kanalikami urządzenia te lżejsze pozostają na powierzchni a cięższe opadają na dno. Potem w bębnach dzieli się je ze względu na wielkość a następnie trafiają do zbiorników fermentacyjnych wypełnionych wodą, pozostają tam od 12-48 godzin aby straciły śliską powłokę. Po jej utracie ziarna trafiają do suszenia.

Czwarty etap - klasyfikacja i sortowanie
Sortowanie odbywa się według wielkości i wagi. Ziarna są również sprawdzane pod kątem wad kolorystycznych i innych niedoskonałości. Ich rozmiar jest sprawdzany przy pomocy przesiewaka, a sortowane pod względem ciężaru są pneumatycznie. Strumienie powietrza oddzielają lekkie od ciężkich. Rozmiar ziarna określa się w skali od 10 do 20. Liczby te odpowiadają średnicy otworów w sicie. Liczba 1 w skali to 1/64 cala oznacza to, że ziarno o wielkości 10 przechodzi przez otwór o średnicy 10/64 części cala. Te o wielkości określanej jako 15 przez otwór na sicie o średnicy 15/64 części cala itd. Dodamy, że 1/64 cala to 0,4 mm. Na końcu usuwane są uszkodzone ziarna. Robi się to ręcznie lub maszynowo. Ziarna, które są niezadowalające ze względu na braki (niedopuszczalna wielkość, koloru skórki, nadmiernie sfermentowane, uszkodzone przez owady, nieobrane), są usuwane. W wielu krajach proces ten odbywa się zarówno maszynowo, jak i ręcznie. Zapewnia to, że tylko najlepszej jakości ziarna kawy są eksportowane.

Piąty etap - degustacja
Kawa jest wielokrotnie testowana, sprawdzana pod względem jakości i smaku na każdym etapie produkcji. W etapie degustacji, degustator ocenia ziarna w tym ich wielkość i kolor. Ziarna są następnie palone w warunkach laboratoryjnych, a temperatura palenia jest precyzyjnie kontrolowana. Następnie kawa jest parzona w celu oceny jej zapachu. Próbki z różnych partii kawy, z ziaren pochodzących z kilku plantacji są degustowane codziennie. Ekspert jest w stanie spróbować setek próbek kawy dziennie i nadal jest w stanie dostrzec subtelne różnice między nimi.

Szósty etap - palenie kawy
Palenie kawy to proces w którym zielone ziarna kawy są przekształcane w brązowe ziarenka takie jak kupujemy w sklepie. Palenie kawy zazwyczaj odbywa się w 228 stopniach Celsjusza. Ziarna podczas palenia są cały czas w ruchu, pozwala to uniknąć spalenia. Już w temperaturze 205 stopni ziarenka stają się brązowe. Proces palenia to chyba najważniejszy etap produkcji kawy. To podczas palenia pojawia się smak i aromat kawy, którą potem pijemy.

Siódmy etap - mielenie kawy
Stopień zmielenia kawy decyduje o sposobie jej przyrządzania. Ogólnie, im drobniejsze mielenie tym szybciej kawa powinna być przygotowana. Grubsze zmielenie powoduje że potrzeba więcej czasu do zaparzenia kawy(4-8 min) aby można było wydobyć z kawy ten jedyny w swoim rodzaju smak.

Ósmy etap - parzenie kawy
Parzenie kawy to czynność którą można robić na wiele sposobów. Parzyć można tradycyjnie w szklance, w ekspresie do kawy, w kawiarce, w tygielku i na wiele innych sposobów. Są jednak takie ogólne wskazówki o których warto pamiętać. Przede wszystkim parzymy kawę na bazie wody przefiltrowanej. Wodę można filtrować w dzbankach filtrujących, w butelkach z filtrem, używać baterii filtrujących wodę, uzyskać wodę z domowej stacji uzdatniania wody lub w procesie odwróconej osmozy. Wiele produktów do filtracji wody znajdziemy w sklepie Aquamelior.
Woda którą zaparzamy kawę powinna mieć nie więcej niż 90 stopni Celsjusza. Ważne również jest to w czym pijemy kawę. Najlepiej aby była to filiżanka, kubek lub szklaneczka termiczna. Pozwala to na utrzymanie dłużej ciepłej temperatury napoju. Dopiero po całkowitym zaparzeniu kawy można dodać cukier, mleczko czy śmietanki. Kawy ziarniste, mielone oraz kapsułki kawowe można również znaleźć w sklepie Aquamelior.

Dodaj komentarz:

Komentarze do wpisu (0)

Tagi
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl