do kasy suma: 0,00 zł

Infolinia 73 014 84 69

pn - pt 9:00 - 15:00

wyszukiwarka zaawansowana
Jak rozpoznać smak kawy? 0
Jak rozpoznać smak kawy?

Kawa ma różne smaki. Jak nauczyć się rozpoznawać jaki smak ma kawa, którą właśnie pijemy, kwaśny gorzki czy z nutą orzechową. Trzeba się tego nauczyć i wymaga to treningu. Trening jest niezwykle przyjemny, bo wiąże się z wypiciem wielu filiżanek kawy. Smak kawy jest bardzo mocno złączony z jej aromatem. Bez zmysłu węchu nie rozpoznamy smaku. Nasz mózg zapamiętuje smaki i zapachy, które już kiedyś poznaliśmy. Spróbujcie sobie teraz wyobrazić smak pomarańczy, nie przysporzy to większego problemu, a wyobraźcie sobie smak szałwii. Tutaj już może być problem, oczywiście osoby, które np. dużo eksperymentują w kuchni  są w stanie szybko przypomnieć sobie ten smak i zapach ale jeśli nie to może być problem. Od początku naszego życia jesteśmy uczeni smaku i zapachu, tworzy się w naszej głowie „biblioteka” smaków i zapachów. W danej chwili nie zawsze wiemy na którą półkę sięgnąć. Aby rozpoznawać smak kawy ważne jest częste picie różnej kawy oraz zwracanie uwagi na smak i zapach wszystkiego co jemy, potraw i pojedynczych produktów. Ważne jest też próbowanie nowych dań, produktów z całego świata. Każde nowe doświadczenie smakowe poszerza naszą wiedzę. Wróćmy do kawy - po pewnym czasie picia różnych kaw jesteśmy w stanie ocenić, że ta kawa ma smak bardziej kwasowaty - owocowy a inna ma słodkawo-czekoladowy lub orzechowy, jagodowy i winny. Początkowo nie określicie smaku tzn. nie podacie jego nazwy, to przychodzi z czasem. Na start zwrócicie uwagę na to czy kawa jest słodka, gorzka czy kwaśna.

Gorzki smak kawy - panuje mit iż każda kawa jest gorzka. Jest to nieprawdą. Owszem, kawa bywa gorzka ale to znak, że jest ona niskiej jakości. Gorzki smak jest wynikiem zbyt długiego i mocnego wypalania kawy. Jeśli ziarna są bardzo ciemne wręcz czarne znaczy to, iż kawa była długo wypalana a podczas takiego palenia niszczone są pleśń, zgnilizna oraz tuszowana niedojrzałość owoców kawowca. To co wpływa na smak kawy to także metoda obróbki kawowca tzn. jak oddzielany jest miąższ od ziarna. Te owoce kawowca poddane obróbce na sucho są z reguły bardzo słodkie z dominującymi nutami owoców tropikalnych, truskawek czy dżemu owocowego. Natomiast kawy z obróbki na mokro wpadają w nuty bardziej rześkie i wytrawne, jak cytrusy, porzeczka, zioła itd.
Terroir - cóż to takiego jest?  Jest to zespół cech, kawy, na który składa się miejsce uprawy kawowca, skład mineralny gleby, nasłonecznienie, opady, temperatury dobowe czy wysokość plantacji nad poziomem morza. To wszystko wpływa na ilość cukrów czy enzymów odpowiedzialnych za smak. Jak widzimy na smak kawy ma wpływ wiele czynników. Czy każdy jest w stanie nauczyć się rozpoznawania smaku kawy? Oczywiście że tak, trzeba tylko wyszukiwać i próbować coraz to nowych kaw i cierpliwie degustować.

W sklepie Aquamelior znajdziecie kilka rodzajów mieszanek kaw najwyższej jakości. Illy, Dallmayr, Woseba, Tchibo, Tchibo Cafissimo – kapsułki kawowe. Kawy w ziarnach i kawy mielone. Do tego dostępne są szklaneczki termiczne, które pomagają w dłuższym utrzymaniu temperatury napoju. Jeśli kawa ma odpowiednią temperaturę to łatwiej wychwycić jest smak. Ekspresy do kawy, akcesoria do ekspresów oraz wiele innych produktów związanych z kawą i filtracją wody. Do przygotowywania kawy najlepiej użyć wody przefiltrowanej. Wodę filtrujemy za pomocą np. dzbanka filtrującego, który posiada w sobie filtr z węgla aktywnego, który absorbuje wszystkie zanieczyszczenia z wody kranowej, pozbawia ją kamienia i posmaku chloru. Przez to kawa zaparzona na bazie filtrowanej wody jest dużo smaczniejsza i łatwiej rozpoznać jej konkretny smak.

 

Dodaj komentarz:

Komentarze do wpisu (0)

Ostatnie wpisy
Wszystkie wpisy »
Tagi
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl