do kasy suma: 0,00 zł

Infolinia 73 014 84 69

pn - pt 9:00 - 15:00

wyszukiwarka zaawansowana
Kawa w kubku czy w filiżance? 0
Kawa w kubku czy w filiżance?

W domowych warunkach lub w pracy pijemy kawę w tym w czym lubimy lub w tym co jest dostępne. Najczęściej jest to kubek o dość dużej pojemności, bo idziemy na ilość. Istnieją jednak pewne reguły i wytyczne, w czym pić poszczególne rodzaje kaw. Kawa odpowiednio podana ma całkiem inny smak niż ta wypita na szybko o poranku przed wyjściem do pracy i w pracy. Chyba że pracujemy w kawiarni, to wtedy mamy możliwość pokosztowania kawy w odpowiednim naczyniu.

W czym podać Espresso?
Popularne espresso, jak pić aby smakowało wybornie i zachowało swój aromat? Espresso podaje się w malutkich filiżankach ceraicznych najczęściej białych o pojemności od 50 – 80 ml. Filiżanki te powinny mieć dość grube ścianki, po to aby jak najdłużej utrzymać temperaturę napoju. Filiżanka powinna mieć również odpowiedni kształt, np. przypominający literę V lub lekko zaokrąglony (połówka jajka). Jedno jest pewne powinny być tak wyprofilowane aby wlewając kawę nie uderzyła ona o dno, tylko delikatnie napełniała naczynie. Espresso nalewa się tak do połowy filiżanki żeby z łatwością móc zamieszać, okrężnym ruchem reki kawą w celu wydobyć większego aromatu. Alternatywą do porcelany, jest szkło. Espresso można również podać w filiżankach z grubego szkła lub w coraz bardziej popularnych szklaneczkach termicznych do espresso. W sklepie Aquamelior dostępne są szklaneczki termiczne firm Filter Logic i DeLonghi.

                

Jak podać Capuccino?
Capuccino inaczej espresso ze spienionym mlekiem, podaje się w filiżankach nieco większych niż do espresso. Pojemność to 150-200 ml. Filiżanki te również najczęściej wykonane są z porcelany, lekko rozszerzane u góry lub wybrzuszone po bokach. Tego rodzaju kawa powinna wypełniać filiżankę równo po brzegi. Pianka nie powinna wystawać ponad filiżankę. Prawidłowo spienione mleko do capuccino to gęsta, gładka pianka o konsystencji jogurtu, tworząca z kawą przyjemną, naturalnie całość. Do capuccino można także użyć szklaneczek i filiżanek szklanych. Mamy wtedy pełny podgląd całej kawy, czyli warstwy kawy delikatnie przechodzącej w piankę mleczną u góry. Wybieramy filiżaneczki z grubego szkła lub szklaneczki termiczne do capuccino.

              

Kawy smakowe i Caffe latte
Tego typu kawy podaje się w wysokich szklankach, pucharkach lub innych naczyniach dekoracyjnych. Tutaj kawa znajduje się między mlekiem a pianką. Są to kawy warstwowe więc grzechem byłoby je zakryć porcelaną czy ceramiką. Pojemność tych szklanek to 200-250 ml. Szkło tych szklanek jest także grubsze lub podwójne. Wtedy mówimy o szklaneczkach termicznych do Caffe Latte.

              

Kawa w kubku
Jest miejsce i na kawę z kubka. Rynek oferuje niezliczoną ilość kubków. Kawa w kubku dłużej trzyma swoją temperaturę. Ważnym argumentem przemawiającym za kubkiem jest jego pojemność. Filiżanki i szklanki mają zazwyczaj mniejsze pojemności. Kawy przygotowywane metoda przelewową w ekspresach przelewowych czy w chemeksie maja pojemność około 300 ml a nawet 400 ml. Używając kubka eliminujemy częste dolewki. Pijąc cieplutką kawę z kubka delektujemy się dłużej smakiem i aromatem a do tego możemy sobie ogrzać ręce w chłodne zimowe dni. Kawa z kubka jest opcją mniej oficjalna ale także elegancką.

Niezależnie jak podamy kawę, kawa powinna być najwyższej jakości. W Aquamelior posiadamy w ofercie kawę Woseba, Dallmayr, Illy Do przygotowywania kawy najlepiej wykorzystać wodę przefiltrowaną a do filtracji wody można użyć dzbanków filtrujących Brita, Dafi, Aquaphor.

 

 

Dodaj komentarz:

Komentarze do wpisu (0)

Tagi
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl