do kasy suma: 0,00 zł

Infolinia 73 014 84 69

pn - pt 9:00 - 15:00

wyszukiwarka zaawansowana
Kawa ziarnista czy mielona? 0
Kawa ziarnista czy mielona?

Na przełomie czasu tzw. moda na kawę się zmieniała. Kiedyś w latach 70-80 najpopularniejsza była kawa ziarnista. Pewnie dlatego, że taka tylko była dostępna. Później w latach 90-tych stopniowo na półkach sklepowych pojawiła się kawa mielona. Większość ludzi porzuciła swoje młynki do kawy na rzecz wygody i zaczęła kupować kawę mieloną. Aktualnie znowu do łask powraca kawa w ziarnach.
Która kawa ziarnista czy mielona jest lepsza. Jeśli chodzi o aromat i smak to kawa w ziarnach zmielona tuż przed zaparzeniem jest lepsza. Natomiast jeśli chodzi o wygodę i szybkość przyrządzenia, na pewno kawa mielona wygrywa. Dużo również zależy od tego jakim sprzętem dysponujemy. Czy posiadamy ekspres do kawy z wbudowanym młynkiem czy też ekspres kolbowy czy przelewowy. Do ekspresów z młynkiem wybieramy oczywiście kawę ziarnistą, tak zaparzona kawa ma niepowtarzany smak i aromat. W ekspresach bez młynka również możemy użyć kawy ziarnistej ale musimy ją przedtem zmielić w młynku zewnętrznym.

Kawa mielona ma jeden mankament szybko wietrzeje i nie daje takiego aromatu. Nie skreślajmy jej jednak na starcie. Kawa mielona jest hermetycznie pakowana w małe opakowania zazwyczaj 250 -500g. jeśli zachowamy pewne zasady przechowywania, to mimo iż została ona zmielona dużo wcześniej możemy się cieszyć jej aromatem i smakiem. Kawę mieloną po otwarciu z opakowania najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym zacienionym miejscu. Najlepiej nadają się do tego pojemniki próżniowe firmy Dafi. Wsypujemy taka mieloną kawę do pojemnika wyciągamy powietrze specjalna pompką i gotowe. Kawa na pewno utrzyma swój zapach i smak dłużej niż taka trzymana w tradycyjnym opakowaniu.
Największą zaleta kawy mielonej jest szybkość jej zaparzenia. Jest to doskonała opcja o poranku przed pracą kiedy się spieszymy lub w pracy kiedy mamy mnóstwo obowiązków i nie mamy zbyt wiele czasu na odprawianie rytuałów mielenia i parzenia kawy. Chyba że posiadamy w pracy ciśnieniowy ekspres do kawy z wbudowanym młynkiem, wtedy zrobienie kawy ogranicza się do wciśnięcia guzika.

Niezależnie jakiej kawy użyjemy czy świeżo zmielonej czy mielonej z torebki, na smak i aromat wpływa również woda, na bazie której ją przygotowujemy. Woda powinna być przefiltrowana. Ekspresy do kawy mają wbudowane filtry do wody. Ale wodę możemy również filtrować w dzbankach filtrujących, bateriach z filtrem czy przez filtry podzlewowe. Akcesoria do filtracji wody, kawę ziarnistą i mieloną, oraz wspominane pudełka próżniowe można zakupić w sklepie Aquamelior. Znajdziecie tam bogata ofertę dzbanków filtrujących, butelek z filtrem, baterii zlewowych z filtrem, filtrów do wody, filtrów do ekspresów i wiele innych produktów.

 

Dodaj komentarz:

Komentarze do wpisu (0)

Tagi
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl