do kasy suma: 0,00 zł

Infolinia 73 014 84 69

pn - pt 9:00 - 15:00

wyszukiwarka zaawansowana
Kawiarka jak używać? 0
Kawiarka jak używać?

/

Kawiarka ciśnieniowa, znana też pod innymi nazwami: kafetiera, moka, kawiarenka pozwala zaparzyć pyszną kawę w domowych warunkach. Pomysł na urządzenie zrodził się w 1918 roku we Włoszech w głowie właściciela fabryki maszyn i części aluminiowych Alfonso Bialettiego. Ówczesne ekspresy ze względu na swoje gabaryty uniemożliwiały przygotowanie tego pysznego napoju w podobny sposób w domu, kawiarenka to idealne rozwiązanie, zbliżone walorami do kawy z ekspresu. parzenia kawy. Kawiarka przygotować pyszną kawę, wyrazistą w smaku i aromacie. Jaką kawę wybrać do kawiarki, jaką ilość należy wsypać, ile wlać wody, czyli jak prawidłowo użyć kawiarki?

Kawiarka jak wybrać?

Przy wyborze kawiarki warto zdecydować się na dobrej klasy materiał. Zdarza się, że do kawy przedostaje się metaliczny posmak z urządzenia przy kawiarkach z niższej półki.
Warto zwrócić także uwagę na zawór znajdujący się w dolnej części, by nie była to jedynie jego atrapa. Nie jest to element dekoracyjny, ale chroni przed nadmiernym wzrostem ciśnienia. Niestety są przypadki, że kawiarki wybuchają, a tego chcemy uniknąć :).

""

Kawiarka jak parzyć?

KAWA - najlepiej jeśli jest świeżo mielona, dobrze jeśli sami możemy zweryfikować stopień zmielenia, idealnie zmielona kawa do kawiarki powinna być zmielona dość drobno, ale nie na pył, by drobiny nie zatkały sitka, zbyt grube mielenie z kolei sprawi, że woda przepływająca przez kawiarkę nie zaparzy się wystarczająco i będzie mało intensywna w aromacie, wodnista. Kawę usypujemy w sitku równomiernie, nie ma potrzeby jej ubijania (woda pod ciśnieniem i tak wybije kawę do góry), zostawiając trochę wolnego miejsca, by kawa miała przestrzeń (ok. 0,5 cm)

WODA - podczas podgrzewania wody w kawiarce same urządzenie mocno się nagrzewa. By ziarna nie uległy przeparzeniu należy wlać do kawiarki gorącą wodę, by usprawnić proces podgrzewania. Najlepiej użyć wody filtrowanej, która wydobędzie najlepsze walory z kawy. Nie czekaj aż cała zaparzona kawa wydobędzie się do górnej części kawiarki, zdejmij kawę ze źródła podgrzewania kiedy zacznie mieć słomkowy kolor - to dodatkowy krok, by zapobiec przed przepaleniem kawy.

Na koniec przelejmy kawę do swojego ulubionego kubka, filiżanki i czy szklaneczki. Sama smakuje wyśmienicie, ale może też być świetną bazą do przygotowania innych kawowych specjałów. Smacznego! :)

"

Dodaj komentarz:

Komentarze do wpisu (0)

Tagi
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl