Kuloodporna kawa nazwa brzmi zastanawiająco. Czy spotkaliście się z takim sposobem picia kawy? Wiecie co to za kawa i jak ją przyrządzić. Kuloodporna kawa to nic innego jak kawa z dodatkiem masła - tłuszczu. Osoby odchudzające się na pewno wiedzą o czym mowa, ponieważ taka kawa pomaga w odchudzaniu.

" />

Darmowa dostawa od 299zł

Zrób zakupy za 299 zł i więcej - dostawa do punktu DPD Pickup wyniesie 0,00 zł

Kuloodporna kawa 0
Kuloodporna kawa

Kuloodporna kawa nazwa brzmi zastanawiająco. Czy spotkaliście się z takim sposobem picia kawy? Wiecie co to za kawa i jak ją przyrządzić. Kuloodporna kawa to nic innego jak kawa z dodatkiem masła - tłuszczu. Osoby odchudzające się na pewno wiedzą o czym mowa, ponieważ taka kawa pomaga w odchudzaniu.

Kuloodporna kawa nazwa fachowa Bulletproof coffee – to napój coraz bardziej popularny, zwłaszcza wśród osób na diecie. Jest to kawa z dodatkiem tłuszczu, zazwyczaj tym tłuszczem jest masło. Masło powinno oczywiście być wysokiej jakości z minimum 82% tłuszczu.

Kawa jak powszechnie wiadomo słynie z właściwości energetycznych ponieważ zawiera w sobie kofeinę. Po jej wypiciu jesteśmy pobudzeni i gotowi do działania. Ponadto kawa pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację, przyśpiesza metabolizm a także chroni organizm przed nowotworami.
Masło natomiast do niedawna miało niezbyt pochlebną opinię. Oceniano je negatywnie, że jest bardzo kaloryczne, tłuste i źle wpływa na wątrobę. Tak naprawdę nie jest ono takie złe i wbrew pozorom jest bardzo zdrowe. Jest lekkostrawne i posiada witaminę A, E, K i D niezwykle potrzebne do prawidłowego funkcjonowanie naszego organizmu.

Skąd się wzięła kuloodporna kawa?
Połączenie kawy z masłem pierwszy raz zaproponował amerykański propagator zdrowego żywienia Dave Asprey. Będąc na wycieczce w Tybecie zauważył że tamtejsi mieszkańcy piją herbatę z dodatkiem masła z mleka jaków. Postanowił ten oryginalny napój przedstawić Amerykanom, zastąpił tylko herbatę kawą. Pomysł wydawać by się mogło szalony, ale w Ameryce kawa z masłem ma ogromne powodzenie i jest bardzo popularna.

Kawa z masłem jest sycąca. Utrzymuje na długo uczucie sytości. Idealnie nadaje się dla osób które nie mają rano czasu na śniadanie. Nie wywołuje poczucia ciężkości. Wręcz przeciwnie. Od razu dodaje energii. Fani kawy z masłem podkreślają też, że taka wersja małej czarnej skuteczniej pobudza umysł, poprawia koncentrację i rozjaśnia myślenie. A przy tym jest zdrowa.
Nie poleca się jednak systematycznego picia takiej wersji kawy na czczo. Może ona podrażnić błonę śluzową żołądka i nie posiada ona wszystkich składników odżywczych i witamin jakie dostarczyć może kanapka z ogórkiem czy pomidorem. Jest to tylko alternatywa w wyjątkowych sytuacjach. Zjedzmy normalne śniadanie a potem dopiero napijmy się kawy z masłem.

Jak przygotować kawę z masłem?
Zaparzyć około 200 ml czarnej kawy. Dodać 1 łyżeczkę masła min 82%, najbardziej polecane jest masło klarowane bez soli. Nie jest wskazane słodzenie takiej kawy. Można dodać surowego kakao, cynamon lub kardamonu. Dla uzyskania pianki możemy składniki wymieszać w blenderze.
Kawę najlepiej zaparzyć na bazie przefiltrowanej wody. Taką wodę w łatwy sposób możemy otrzymać dzięki dzbankom filtrującym, butelkom z filtrem. Za filtrowanie wody odpowiadają filtry do wody z węglem aktywnym, które zatrzymują substancje szkodliwe, metale ciężkie, chlor i kamień. Szeroka oferta produktów do filtrowania wody znajduję się w sklepie Aquamelior. Tam również zakupisz kawy różnych marek o smakach z wielu zakątków świata. Tchibo, Dallmayr, Illy, Woseba.

 

Dodaj komentarz:

Komentarze do wpisu (0)

Tagi
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium