do kasy suma: 0,00 zł

Infolinia 73 014 84 69

pn - pt 9:00 - 15:00

wyszukiwarka zaawansowana
Rodzaje herbaty 0
Rodzaje herbaty

"

6 rodzajów, ten sam liść

Dziś zdradzimy tajniki herbacianych mikstur. Chociaż w Polsce wciąż jeszcze przyjęło się spożywać w największych ilościach kawę czarną, ekspresową, to miłość do herbaty, herbaciany trend, poszukiwania i moda na wschód pomaga w przyjmowaniu nowości albo może właśnie sięganiu do korzeni! Bo jakby na to nie patrzeć, wszystkie wymienione herbaty w poniższym artykule są pochodzą z jednej rośliny. Rożni je tylko sposób przygotowania. I o tych niuansach dziś opowiemy!


Rodzaje herbaty
 

Herbata zielona

Najstarszy z rodzajów herbaty, najbardziej popularny w Azji. Napar może być koloru od żółtego do zielonego, w zależności od gatunku. Najczęściej ma delikatny smak i ożywczy aromat.

Herbata czerwona (pu-erh)

Ze względu na właściwości odchudzające staje się coraz bardziej znana i popularna. Jej ziemisty smak i aromat spowodowany jest fermentacją oraz leżakowaniem. Prasuje się ją często w formę cegiełek czy gniazdek.

Herbata żółta

Ten rodzaj ma zbliżony proces fermentowania do herbaty zielonej. Podczas fermentacji nieenzymatycznej zyskuje żółty kolor. Ten rodzaj herbaty jest rzadko spotykany, a co za tym idzie, także drogi.

Herbata biała

Jest to niezwykle delikatna herbata powstała ze starannie zebranych najmłodszych liści i pączków. Często jej liście pokrywa biały meszek, stąd nazwa. Ten rodzaj herbaty dostarcza bardzo subtelny, delikatny w smaku i aromacie napar.

Herbata oolong

Oolong należą do herbat częściowo utlenionych, zajmują miejsce pomiędzy herbatami zielonymi, a czarnymi. Ich smak różni się między sobą, dodatkowo niektóre z nich mogą być także palone. Ich smak, aromat i zapach jest określany zazwyczaj jako kwiatowy, miodowy, orzechowy.

Herbata czarna

Wspomniana już najpopularniejsza herbata nie tylko w Polsce, ale i całej Europie. Charakterystyczny smak i aromat to skutek pełnej fermentacji. Spożywanie jej stało się w wielu miejscach Europy ważnym elementem kulturowym i tradycją. 

"

Najbardziej znane gatunki herbat

Zielonej: Sencha, Gunpowder oraz Long Jing
Czerwonej: Pu-erh "luzem" oraz pu-erh w formie gniazda
Żółtej: Junshan Yin Zhen
BiałejPai Mu TanCesarska Perła
Oolong: Oolong milky oraz Tie Guan Yin
Czarnej: Yunnan Golden Tips oraz Darjeeling

Oksydacja

Inaczej utlenianie. Czyli to, co dzieje się z jabłkiem po jego przekrojeniu. Ten sam proces zachodzi w herbacie. Następuje chemiczne łączenie substancji chemicznych z tlenem.

Taka spontaniczna oksydacja ma miejsce także w przypadku herbat białych, oolong i czarnych podczas fazy suszenia. A kontrolowana już oksydacja następuje później dla oolongów i czarnych i jest elementarnym elementem w procesie ich wytwarzania.

A dla ciekawskich poniżej przydatna tabelka jak wygląda proces w przypadku z każdego rodzaju herbat.
Mamy nadzieję, że po tej lekturze chętniej sięgniecie po herbaty, w których widać liście, nie są starte na muł i zamknięte w sztucznej ekspresowej torebce… :)


Spodobał Ci się temat herbaty? Zobacz także Ceremonię herbaty w plenerze – film!

 

Dodaj komentarz:

Komentarze do wpisu (0)

Tagi
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl