do kasy suma: 0,00 zł

Infolinia 73 014 84 69

pn - pt 9:00 - 15:00

wyszukiwarka zaawansowana
Smak wody z kranu 0
Smak wody z kranu

Jak poprawić smak wody z kranu?

Woda z kranu z założenia powinna mieć neutralny smak. Nie zawsze jednak tak jest. Zdarza się, że  woda płynąca z naszego kranu, nam nie smakuje. Co wtedy? Wyprowadzić się? Nie, jest kilka sposobów na polepszenie smaku wody kranowej.

Dlaczego woda zmienia smak?
Na smak wody wpływają różnego rodzaju związki chemiczne, oraz co może być zaskakujące temperatura wody. Optymalna temperatura wody do spożycia to 5-10 stopni Celcjusza.
Jeśli chodzi o wodę wodociągową to może ona nabywać substancje wpływające negatywnie na jej smak i zapach podczas przepływu przez rurociąg. Również instalacje w budynkach docelowych mogą być długo nie wymieniane i nie konserwowane, stad osady znajdujące się w rurach mogą przedostawać się do wody, która potem płynie z naszego kranu. Kolejnym problemem jest chlor. Stosowany do dezynfekcji wody może tworzyć nieprzyjemny posmak wody.
Woda z własnych ujęć czyli z prywatnych studni głębinowych może mieć więcej zanieczyszczeń, Podstawowym kłopotem w tym wypadku jest nadmierna ilość żelaza i magnezu. Taką wodę należy dużo częściej badać i to na własną rękę.

Węgiel aktywny
Najpopularniejszy sposób na oczyszczenie wody to przepuszczanie jej przez węgiel aktywny. Jest on w stanie zatrzymać na swojej powierzchni bardzo wiele substancji, które wpływają na smak, zapach i barwę wody. Stosując węgiel aktywny jesteśmy wstanie oczyścić wodę z lotnych związków organicznych, pestycydów i herbicydów. Poradzi sobie również ze związkami chloru a nawet z niektórymi metalami ciężkimi.
Jest to materiał stosowany w filtrach kuchennych, we wkładach do dzbanków filtrujących wodę, w wkładach do butelek filtrujących. Dzbanki filtrujące i butelki filtrujące to jeden z najłatwiejszych metod oczyszczania wody. Są one łatwo dostępne, łatwe do zastosowania, zajmują mało miejsca i ekonomiczne. W przypadku dzbanków filtrujących w filtrach oprócz węgla aktywnego jest również żywica jonowymienna, która usuwa osad po twardej wodzie. Taką wodę z powodzeniem możemy stosować do pici i gotowania.

System odwróconej osmozy
System odwróconej osmozy to najdokładniejszy sposób oczyszczania wody, niezależnie od stopnia zanieczyszczenia wody. Filtry z membrana osmatyczną poradzą sobie zawsze niezależnie od stopnia zanieczyszczenia.. Woda jest oczyszczana etapami: wkłady mechaniczne, membrana osmatyczna i węgiel aktywny. Woda oczyszczona jest nawet z najmniejszych nieporządanych jonów a smak barwa i zapach są neutralne. Taką oczyszczoną wodę nie tylko można pić ale również poddawać obróbce termicznej, czyli wykorzystywać do gotowania i napewno zapewni doskonały smak naszym potrawą.

Przedstawione sposoby oczyszczania wody z substancji negatywnie wpływających na jej jakość i smak są dostępne w sklepie Aquamelior.pl. Sklep posiada bogatą ofertę wkładów filtrujących wodę w dzbankach, butelkach, filtrów do ekspresów do kawy, a także kawę i akcesoria kuchenne.

Dodaj komentarz:

Komentarze do wpisu (0)

Tagi
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl