do kasy suma: 0,00 zł

Infolinia 73 014 84 69

pn - pt 9:00 - 15:00

wyszukiwarka zaawansowana
Woda do idealnej herbaty 0
Woda do idealnej herbaty

 

WODA DO IDEALNEJ HERBATY

Obecnie coraz więcej ludzi przykłada uwagę do swojego jadłospisu, wprowadza selekcję, wyszukuje produkty wysokiej jakości. Podobnie jest z napojami: kolejne zdrowe płyny wkraczają na półki sklepów. Nie zmienia to faktu, że herbata wciąż zajmuje ważne miejsce w domach Polaków. A co sprzyja modzie na zdrowie? Większa uwaga i uważność co i w jaki sposób przygotowujemy.:)

Nie trzeba być wybitnym znawcą herbaty by móc się nią po prostu cieszyć: nie tylko jej smakiem, ale całym procesem przygotowania tego cennego napoju. Co jest ważne?

 

RODZAJ WODY

Herbata lubi wodę miękką. Wyjątkiem są czarne herbaty z Cejlonu, które można zaparzać w nawet bardzo twardej wodzie. Miękka woda w przypadku pozostałych herbat nie tylko zachowuje jej klarowność i pozbawia ją osadu, ale także wydobywa z niej najlepsze właściwości. Miękka woda ułatwia transport substancji stałych z herbacianych liści do wody. Do naszych domów najczęściej dostarczana jest woda twarda lub bardzo twarda. Jaki to ma wpływ na herbatę? Sole kwasu węglowego znajdujące się w twardej wodzie powodują, że napar jest mdły w smaku oraz mętny na powierzchni.
Ważne jest również pH. Najkorzystniejsza jest ta o odczynie neutralnym czyli 7pH.
Im odczyn bardziej zasadowy, tym kolor herbaty będzie zbyt ciemny, im bardziej kwaśny tym kolor może stać się zbyt jasny.
Ostatnim istotnym elementem podkreślanym przez herbacianych smakoszy jest wskaźnik TDS.
Jest to ilość minerałów znajdująca się w wodzie. Jeśli będzie ich zbyt dużo, to herbata może zyskać metaliczny posmak, jeśli ich ilość będzie niewielka wtedy niemożliwe będzie uwolnienie wszystkich cennych substancji z herbaty, co sprawi, że jej smak stanie się bez wyrazu.

SPOSÓB GOTOWANIA

Sama woda nie wystarczy! Proces gotowania jest równie istotny. Herbaciani znawcy polecają gotowanie do stopnia tzw. „białego gotowania”. Wtedy w wodzie jest jeszcze sporo tlenu, który ułatwia uwalnianie się wartościowych substancji w późniejszym procesie parzenia. Moment ten można uchwycić na samym początku wrzenia. Na powierzchni wody jest dużo małych pęcherzyków powietrza.

 

SPOSÓB PARZENIA

Każdy rodzaj herbaty ma inne wytyczne i wymagania odnośnie parzenia. Inne efekty wywołuje też czas parzenia w poszczególnych naparach. Część z herbat nie lubi zbyt gorącej wody, np. do zaparzenia herbaty zielonej czy białej wystarczy 75°C, dla czarnej odpowiednie jest 95°C.
Z kolei długość parzenia przyjmuje się 3-5min. Do 3 min uwalniana jest teina, mająca właściwości pobudzające, następnie tanina która wpływa uspokajająco.

JAK UZYSKAĆ WODĘ DO PARZENIA IDALNEJ HARBATY?

Pomocne do tego celu mogą być dzbanki filtrujące. Zmiękczają wodę nie pozbawiając zupełnie cennych minerałów. Mamy w ofercie szeroki wybór:
Filter Logic – słynące ze świetnej jakości i rewelacyjnych cen,
Brita – renomowana niemiecka marka,
Dafi – polski producent, który oferuje szeroką gamę kolorystyczną oraz rodzaj, np. dzbanki szklane,
Aquaphor – charakterystyczny design, różne kolory.

A jeśli chcecie korzystać z miękkiej wody na co dzień – warto przemyśleć montaż baterii filtrującej i cieszyć się pyszną wodą nie tylko w przypadku parzenia herbaty.:) Oprócz tego zapraszamy do zapoznania się z naszymi produktami z kategorii dzbanki i butelki filtrujące

Dodaj komentarz:

Komentarze do wpisu (0)

Tagi
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl