do kasy suma: 0,00 zł

Infolinia 73 014 84 69

pn - pt 9:00 - 15:00

wyszukiwarka zaawansowana
Czy Polska wyschnie? 0
Czy Polska wyschnie?

"

Od Szczytu klimatycznego COP24 w Katowicach, który odbył się pod koniec minionego roku 2018 zaczęto coraz więcej mówić o zmianach klimatu, które są konsekwencją działania człowieka, o tym co należy zrobić. Edukacja, szukanie nowych rozwiązań, apele młodzieży - to wszystko ma wpłynąć na decyzje władzy. Czy zatem wszystko w rękach rządzących? NIE! Każdy samodzielnie może każdego dnia podejmować wybory, które mają na celu oddalenie katastroficznych wizji. Co takiego możemy robić? Poniżej przydatna lista edukacyjnych informacji!

Czy wiesz co jesz?


A jakie to ma znaczenie? Wbrew pozorom - ogromnie! Przykładowo - hodowla zwierząt przyczynia się do aż 14,5 % emisji gazów cieplarnianych wytwarzanych przez człowieka. A cały sektor transportu generuje mniej, bo 14 % (dane ProVeg Polska). Z kolei dane Międzyrządowego Panelu ds. Zmian Klimatu (IPCC) mówią, że rolnictwo, eksploatacja gruntów i wylesianie są skutkiem aż 24 % emisji gazów cieplarnianych.
Wniosek jest prosty: przejadamy Ziemię.

Wbrew powszechnie panującemu w Polsce przekonaniu przemysł paliw kopalnych to nie jedyny, który kieruje Ziemię ku katastrofie ekologicznej. Wyniki badań Amerykańskiego Instytutu Rolnictwa i Polityki Handlowej pokazują, że nawet jeśli sektory energii i transportu z powodzeniem obetną emisje w zgodzie z porozumieniem paryskim, to i tak nie uda się powstrzymać katastrofalnych zmian klimatu, dopóki sektor hodowli zwierząt będzie działał tak jak do tej pory[1].

"

Powstrzymać wyczerpanie wody?

1/3 światowych zasobów słodkiej wody zużywana jest do wytwarzania produktów odzwierzęcych[2]. Zmniejszenie popytu może w znaczny sposób podnieść wydajność zużycia wody. Jedna kilokaloria z produktu odzwierzęcego wymaga zużycia przeciętnie 2,5 l wody, a roślinne produkty takie jak zboża, owoce czy warzywa potrzebują tylko 0,5 l na kilokalorię[3]. Nie zachęcamy nikogo do wegetarianizmu, jednak ograniczenie spożywania mięsa i produktów odzwierzęcych może znacznie wpłynąć na poprawę sytuacji.

Polska należy do kraju o najmniejszych zasobach wody słodkiej w Europie. Struktura polskich gleb w znacznym stopniu nie wchłania wody opadowej i znaczna jej ilość spływa do morza. Systemy retencyjne, znane i budowane na większą skalę w innych państwach Europy w Polsce jest to liczba 130, magazynują jedynie 5% wody. Dla porównania w Hiszpanii jest to ok 2 tys. i dzięki temu magazynowanych jest ok 45% wody.

"

Ile wody potrzeba do produkcji…

... jednego samochodu - 379 000 litrów wody,

… bochenka chleba - 462 litry wody,

… 2,2 kg wołowiny - 9500 litrów wody,

… 1 kg papieru - 250 litrów wody.

… 1 litra piwa - 8 litrów wody.

… 1 kg stali - 300 l wody.

… 1 tony ropy naftowej - 15 000 l wody.

… 1 kg ziaren pszenicy potrzeba 1000 litrów wody,


Jak ograniczyć zużycie wody - 5 prostych rad!

1. Wprowadź do diety więcej nieprzetworzonych zbóż: wszystkie kasze, owsianka, orkisz.
2. Ogranicz jazdę samochodem, przerzuć się na rower lub komunikację publiczną.
3. W DOMU: Jeśli nie masz zmywarki naczynia myj w zbiorniku, nie pod bieżącą wodą; korzystaj z prysznica, nie wanny, pomyśl za każdym razem odkręcając kran czy Twoje wnuki też będą miały stały dostęp do wody? Jeśli masz dom, zbieraj deszczówkę! Użyj ją do prania lub spłukiwania toalet! Takie systemy są coraz bardziej popularne/
4. Pij wodę z kranu (produkcja 1 butelki plastikowej to dodatkowe zużycie wody).
Możesz zacząć korzystać z dzbanków filtrujących lub zdecydować się na montaż baterii filtrującej.
5. Kupuj bez opakowań - zero waste! Produkcja każdego opakowania, to kolejne litry wody, nie wspominając już o produkcji śmieci.

Zobacz także: Jak oszczędzać wodę?


Czy Polska wyschnie? Odpowiedź nie jest jednoznaczna. Na pewno, jeśli każdy z nas nie podejmie działania, grozi nam katastrofa. A możemy zrobić naprawdę dużo! :)

"


[1] IATP. Emissions impossible: How big meat and dairy are heating up the planet. (Institute of Agriculture and Trade Policy, 2018).
{[2] Gerbens-Leenes, P. W., Mekonnen, M. M. & Hoekstra, A. Y. The water footprint of poultry, pork and beef: A comparative study in different countries and production systems. Water Resources and Industry 1-2, 25–36 (2013).
[3] Food and Agriculture Organization. The State of Food and Agriculture 2009: Livestock in the Balance. (Food & Agriculture Org, 2009)

Dodaj komentarz:

Komentarze do wpisu (0)

Tagi
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl