do kasy suma: 0,00 zł

Infolinia 73 014 84 69

pn - pt 9:00 - 15:00

wyszukiwarka zaawansowana
Jak zrobić pyszną kawę? 0
Jak zrobić pyszną kawę?

  

Jak przygotować PYSZNĄ kawę?

 

  1. Ziarno kawy

Najważniejsze ziarna wysokiej jakości, sprawdzonego pochodzenia. Jeśli takie mamy, to kawę trudno zepsuć. Jeśli nie wyjdą nam kolejne kroki, to kawa sama w sobie jest  się w stanie wybronić. Ważne też jest, by ziarna kawy nie były palone dawniej niż trzy miesiące temu. Ziarna, niestety, wietrzeją dość szybko. Kawę należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, szczelnie zamkniętą.

 

  1. Stopień zmielenia kawy i długość parzenia

    Grubo zmielona kawa styka się z wodą na mniejszej powierzchni, więc wymaga dłuższego czasu parzenia, niż kawa drobno zmielona. Więcej czasu potrzebują grubo zmielone ziarna do rozpuszczenia się w wodzie. Ziarno drobno mielone zaparza się błyskawicznie i nie wymaga długiego czasu parzenia.

    Grubość mielenia kawy dostosujmy do sposobu jaki parzymy kawę:
    • kawa średnio mielona – do przygotowania w ekspresie ciśnieniowym i kawiarce włoskiej
    • kawa mielona grubo – do parzenia sposobem french press (zaparzacz tłoczkowy)
    • kawa mielona nieco drobniej niż przypadku french press – ekspres przelewowy
    • kawa mielona jeszcze drobniej niż ta do ekspresu przelewowego - do stosowania filtra ręcznego
  2. Temperatura parzenia

Do parzenia najlepszej kawy powinno się stosować wodę o temperaturze nieco poniżej temperatury wrzenia (ok. 90°C). Za gorąca woda może wydobyć zbyt gorzki smak., a za niska temperatura wody spowoduje kwaskowatość i rozwodnienie kawy, może także pozbawić ją aromatu. Dobra kawa lubi także dobry ekspres, który zagwarantuje optymalną temperaturę, wydobywając w pełni aromat kawy.

  1. Jak spienić mleko do kawy?

    Jeśli nie posiadamy ekspresu możemy to zrobić domowymi sposobami! Najlepsza pianka wychodzi z tłustego mleka, ale dla wprawionych w boju wyjdzie z każdego i krowiego i roślinnego!
    Sposobów na spienienie jest wiele: można tego dokonać za pomocą • spieniacza tłokowego, • elektrycznej sprężynki (nieduża ilość kaw), a nawet • miksera, jeśli przygotowujemy kawę dla większej ilości osób. z większą liczbą osób. W ostateczności zawsze poratuje nas zwykły • słoik!

    5 CENNYCH RAD dla pysznej KAWY w pigułce:

  • Najlepsze będą jasno palone ziarno, koniecznie świeże.
  • Dobry efekt da kawa zmielona tuż przed zaparzeniem.
  • Miękka woda pozwoli wydobyć najwięcej smaku, zapachu i aromatu (woda filtrowana).
  • Możesz podgrzać filiżanki lub zdecydować się na szklaneczki termiczne.
  • Dostosuj czas parzenia do stopnia zmielenia kawy.

 

Dodaj komentarz:

Komentarze do wpisu (0)

Tagi
powered by: Powered by Mamezi Studio
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl