do kasy suma: 0,00 zł

Infolinia 73 014 84 69

pn - pt 9:00 - 15:00

wyszukiwarka zaawansowana
Jak zrobić pyszną kawę? 0
Jak zrobić pyszną kawę?

 " 

Jak przygotować PYSZNĄ kawę?

 

  1. Ziarno kawy

Najważniejsze ziarna wysokiej jakości, sprawdzonego pochodzenia. Jeśli takie mamy, to kawę trudno zepsuć. Jeśli nie wyjdą nam kolejne kroki, to kawa sama w sobie jest  się w stanie wybronić. Ważne też jest, by ziarna kawy nie były palone dawniej niż trzy miesiące temu. Ziarna, niestety, wietrzeją dość szybko. Kawę należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, szczelnie zamkniętą.

 

  1. Stopień zmielenia kawy i długość parzenia

    Grubo zmielona kawa styka się z wodą na mniejszej powierzchni, więc wymaga dłuższego czasu parzenia, niż kawa drobno zmielona. Więcej czasu potrzebują grubo zmielone ziarna do rozpuszczenia się w wodzie. Ziarno drobno mielone zaparza się błyskawicznie i nie wymaga długiego czasu parzenia.

    Grubość mielenia kawy dostosujmy do sposobu jaki parzymy kawę:
    • kawa średnio mielona – do przygotowania w ekspresie ciśnieniowym i kawiarce włoskiej
    • kawa mielona grubo – do parzenia sposobem french press (zaparzacz tłoczkowy)
    • kawa mielona nieco drobniej niż przypadku french press – ekspres przelewowy
    • kawa mielona jeszcze drobniej niż ta do ekspresu przelewowego - do stosowania filtra ręcznego
  2. Temperatura parzenia

Do parzenia najlepszej kawy powinno się stosować wodę o temperaturze nieco poniżej temperatury wrzenia (ok. 90°C). Za gorąca woda może wydobyć zbyt gorzki smak., a za niska temperatura wody spowoduje kwaskowatość i rozwodnienie kawy, może także pozbawić ją aromatu. Dobra kawa lubi także dobry ekspres, który zagwarantuje optymalną temperaturę, wydobywając w pełni aromat kawy.

  1. Jak spienić mleko do kawy?

    Jeśli nie posiadamy ekspresu możemy to zrobić domowymi sposobami! Najlepsza pianka wychodzi z tłustego mleka, ale dla wprawionych w boju wyjdzie z każdego i krowiego i roślinnego!
    Sposobów na spienienie jest wiele: można tego dokonać za pomocą • spieniacza tłokowego, • elektrycznej sprężynki (nieduża ilość kaw), a nawet • miksera, jeśli przygotowujemy kawę dla większej ilości osób. z większą liczbą osób. W ostateczności zawsze poratuje nas zwykły • słoik!

    5 CENNYCH RAD dla pysznej KAWY w pigułce:

  • Najlepsze będą jasno palone ziarno, koniecznie świeże.
  • Dobry efekt da kawa zmielona tuż przed zaparzeniem.
  • Miękka woda pozwoli wydobyć najwięcej smaku, zapachu i aromatu (woda filtrowana).
  • Możesz podgrzać filiżanki lub zdecydować się na szklaneczki termiczne.
  • Dostosuj czas parzenia do stopnia zmielenia kawy.

 

Dodaj komentarz:

Komentarze do wpisu (0)

Tagi
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl