do kasy suma: 0,00 zł

Infolinia 73 014 84 69

pn - pt 9:00 - 15:00

wyszukiwarka zaawansowana
Jakie są gatunki KAWY? 0
Jakie są gatunki KAWY?

Jakie są rodzaje kawy?

Jaka kawa jest odpowiednia dla Ciebie? Dziś kawa jest nie tylko napojem, jest również zjawiskiem społecznym, kulturowym, modą, a może nawet sztuką? Odeszły w niepamięć czasy, gdy kawa dzieliła się na parzoną i rozpuszczalną lub czarną i z mlekiem ;). Poza bogatymi pomysłami na przyrządzenie kawy warto wiedzieć skąd dane ziarno pochodzi i jakie ma właściwości - w końcu to baza do następnych poczynań :). Są 3 ziarna kaw: Liberica, Robusta i Arabica. Różnią się wysokością upraw, wielkością, kształtem, zawartością kofeiny, smakiem, konsystencją i aromatem. Oczywiście wszelkie inne okoliczności mają wpływ na ostateczny smak kaw, takie jak sposoby zbiorów, przechowywania, transportu, następnie sposobu palenia, który wydobywa z kawy niezwykle bogatą woń niezliczonych aromatów, aż w końcu sposób przygotowania i.. podania :).

 

Arabica - mniej kofeiny, bez goryczki, dla smakoszy

W uprawie kaw wiedzie prym Brazylia, następnie Wietnam, Kolumbia oraz Indonezja. Każde z miejsc zajmuje się produkcją innych gatunków kawy. Uprawa zależy od warunków. Arabica należy do dwóch głównych gatunków kawy obok Robusty. Pochodzi z Etiopii i jest uważana za kawową królowę, uznaje się ją za gatunek o ziarnach najwyższej jakości. Z jej ziaren powstaje aromatyczna esencja o łagodnym smaku i gęstej konsystencji. Pozbawiona jest wyraźnych nut kwasowości oraz goryczy, które nie są lubiane przez wszystkich smakoszy. Ze względu na czasochłonną i wymagającą uprawę jest bardziej ceniona i droższa od pozostałych gatunków. Krzewy kawowca znajdują się na nasłonecznionych stokach na wysokości od 600 do 2000 m n.p.m. oraz muszą być poddane działaniu stałej temperatury, która mieści się w granicach 15-30°C. Mimo ciężkich warunków upraw arabika stanowi aż 70% rynku kawy na świecie!

Arabika dedykowana jest dla smakoszy, którzy docenią jej łagodny smak, bogaty aromat i nie potrzebują dużej dawki kofeiny. Arabica posiada ponad 20 odmian. Najbardziej cenione są ziarna Jamajka Blue Mountain, której plantacja zajmuje jedynie 7 hektarów pasma Gór Błękitnych. Można również zetknąć się z mieszanką, tzw. arabaustą, gdzie łagodna arabika łączy się z mocną robustą.

 

Robusta - dla mocnego pobudzenia, mocny i ostry smak

Robusta  znajduje się tuż pod Arabiką znajdując sobie również wielu zwolenników. To dzięki dużej zawartości kofeiny i wyrazistemu smakowi. To właśnie kofeinie ziarno tej odmiany zawdzięcza wysoką odporność na szkodniki  choroby, czyniąć ją łatwiejszą w uprawie. Z kolei trzecia z odmian - Liberica jest najmniej popularna - wynika to z niższej jakości i mniej wyrazistego aromatu. Jej plantacje zajmują tylko około 1% rynku. Mimo to nie uzyskuje wysokich cen i nie jest doceniana przez smakoszy. Może jednak odpowiadać do przygotowywania koktajli kawowych z niewielką zawartością kofeiny dla osób, które nie gustują w intensywnym naparze.

"

Pisalismy także jakie są sposby przyrządzania kawy! To może Cię zainteresować! Latte Macchiato, Ristretto czy moze Mocha? Wybierz kawę dla siebie!

Dodaj komentarz:

Komentarze do wpisu (0)

Tagi
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl