do kasy suma: 0,00 zł

Infolinia 73 014 84 69

pn - pt 9:00 - 15:00

wyszukiwarka zaawansowana
Jakie są rodzaje kawy? 1
Jakie są rodzaje kawy?

Jakie mamy rodzaje kawy?


Pamiętacie czasy kiedy kawa dzieliła się na czarną i białą? ;) Obecnie ilość sposobów przygotowania kawy jest bardzo duża i łatwo się w tym pogubić! Mocha, Breve, Flat White – co to wszystko oznacza?! Postaramy się opisać jak najwięcej typów kawy z jakimi powszechnie można się spotkać w kawiarni i jakie również można samodzielnie przygotować w domu dla siebie lub dla gości.

 

Espresso

Espresso wywodzi się z Włoch, gdzie został stworzony pierwszy ekspres do kawy. Bardzo popularne jest także w krajach południowej Europy, znajdzie się w niemalże każdym kawiarnianym menu.

Cechy, przygotowanie i sposób podania espresso

• Jest to skuteczny sposób na ciężkie poranki albo w sytuacji nagłej potrzeby energii!
• Przygotowuje się z drobno zmielonych ziaren kawy w specjalnym ekspresie.
• Często podaje się je w niewielkich cylindrycznych filiżankach, o pojemności nie przekraczającej 50 - 70 ml.
• My polecamy nasze ulubione szklaneczki termiczne do espresso, które utrzymują temperaturę napoju tak długo jak tylko to możliwe. Są bardzo stylowe i estetyczne, dodatkowo szkło pięknie prezentuje walory wzrokowe!
• Typowo włoskie espresso jest bardzo mocne i słodkie, parzy się najczęściej z mieszanki różnych gatunków kaw. Kawa jest bardzo wyrazista, o intensywnym smaku i aromacie.
• Idealnie zaparzone espresso charakteryzuje się także warstwą aromatycznej pianki.

• Espresso to także doskonała baza pod inne kawowe napary.


Cappuccino

Cappuccino to drugi bardzo popularny napój, pochodzący także z Włoch. Jego nazwa pochodzi od brązowego habitu kapucynów (cappuccini).

Cechy, przygotowanie i sposób podania cappuccino

• Cappuccino powinno być jednocześnie intensywne i słodkie.
• Jego skład to espresso ze spienionym mlekiem o gęstej konsystencji o objętości 150-180 ml.
• Włoskie standardy jasno określają grubość pianki – powinna wynosić od 1 do 2 centymetrów!

• Dodatkowo piankę można posypać z wierzchu czekoladą lub cynamonem jeszcze bardziej podsycając jego smak.
• Popularne są również piękne wzory na piance o przeróżnych formach!

• W czym podać cappuccino? My serwujemy w termicznych szklaneczkach do cappuccino! W czym pięknie zaprezentować warstwy kawy i pianki jak nie w szkle?:)

 

Macchiato

"Macchiato" z języka włoskiego oznacza "splamiony".
• Macchiato to espresso z odrobiną spienionego mleka, co wywołuje efekt „splamienia”.
• Jego łączna objętość nie przekracza 40-60 ml. Smak nadal bardzo wyrazisty, mleko ma na celu lekkie przełamanie aromatu.


Ristretto

Ristretto to espresso o podwójnej sile!

• Różnica ukryta jest w ilości wody oraz czasie ekstrakcji. Szybsza ekstrakcja w przypadku kawy ristretto wpływa na mniejszą zawartość kofeiny niż espresso. W rezultacie napar jest bardzo esencjonalny, ale ma dość cierpki smak.
• Znana jako kawa dla odważnych lub dla koneserów.
• Podawane jest w filiżance do klasycznego espresso lub w jej mniejszej wersji.
• Do ristretto podaje się także szklankę niegazowanej wody w temperaturze pokojowej.


jakie-sa-rodzaje-kawy

Caffè latte

Powszechnie nazywana latte, to także włoski napój kawowy powstały w wyniku wlania podgrzanego mleka do espresso.
• Pianka powinna wynosić 1 cm.
• Latte podawana jest zazwyczaj w wysokiej szklance, na spodku i z długą łyżeczką.
• Klasyczne ilości poszczególnych składników przy tworzeniu latte to: 50ml espresso, 50ml gorącego mleka, 50ml spienionego mleka.
• Tak przygotowany napój jest bardzo delikatny w swoim smaku, traktowany często jako deser lub pretekst do deseru ;).


Latte Macchiato


• To bardzo efektowna 3-warstwowa kawa, podawana również w wysokiej szklance.
• Przy przyrządzaniu latte macchiato postępuje się na odwrót niż przy caffè latte.
• W tym przypadku dobrze spienione mleko jako pierwsze wlewane jest do szklanki i do niego ostrożnie, najlepiej po ściance szklanki, należy dolać espresso w ten sposób, by nie naruszyć pianki.
• W efekcie espresso osiądzie w środkowej części napoju - nad cięższym, gorącym mlekiem - a na wierzchu zostanie najlżejsza mleczna pianka.



Flat white

• W filiżance podobnych rozmiarów jak ta do cappuccino (150-180 ml) znajduje się podwójne espresso i delikatnie spienione mleko
•  Jest to najbardziej intensywna z białych kaw.
• Spienione mleko jest nieco rzadsze i mniej puszyste.
• „Flat white” to z angielskiego „płaska biała” i oznacza płaską, mleczną powierzchnię bez wysokiej pianki czy innych dodatków.



Mocha (Mokka)

• Mokka dedykowana jest dla wszystkich wielbicieli czekolady!
• Kawa mocha to idealne połączenie aromatycznej, mocnej kawy i gęstej czekolady.
• Kawa nie ma mlecznej pianki, za to dekorowana jest często dodatkami: bitą śmietanę i kakaową lub cynamonową posypką.
• Czekolada może być mleczna, gorzka, a nawet biała!
• Kawę mocha serwowana jest w analogicznych szklankach jak do latte, o pojemności około 200 ml.


Godne uwagi są także, wspomniane wcześniej, szklaneczki termiczne do latte.
Pozwolą cieszyć się dłużej pysznym napojem, utrzymując wysoką temperaturę i fantastycznie zaprezentują wszelkie kawy podawane w wysokich szklankach!


Mocha breve / cafe Breve


Na naszej liście nie może zabraknąć kawy ze śmietanką! :)
Caffe Breve – to ok. 50 ml espresso ze spienionym mlekiem i bitą śmietaną. Kawa ta pochodzi z Ameryki i w Europie jest raczej rzadko spotykana.


Caffe con panna


To po prostu espresso z bitą śmietaną. :)


Kawa mrożona

Idealne rozwiązanie dla miłośników kawy w upalne dni! Greckie caffe frappe jest na bazie kawy rozpuszczalnej. My wolimy jednak kawę z ekspresu ;) Przepis pozostaje ten sam: kawę, wodę, mleko i opcjonalnie cukier mieszamy razem. Najlepiej do tego celu użyć shakera. W ten sposób połączone składniki dadzą piankę. Na koniec dodajemy kostki lodu i gotowa kawa mrożona! Przepisów na tę odmianę jest wiele więcej, znajdziecie je tutaj: KAWA MROŻONA.


 

Dodaj komentarz:

Komentarze do wpisu (1)

22 kwietnia 2020

Ja swój ekspres ciśnieniowy Delonghi wykorzystuję przede wszystkim do espresso. Dziennie wypijam 3 filiżanki powiększone (300ml) i dopiero czuję, że żyję.. Bez tego nie potrafię się rozbudzić.. :)

Tagi
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl