do kasy suma: 0,00 zł

Infolinia 73 014 84 69

pn - pt 9:00 - 15:00

wyszukiwarka zaawansowana
Jesienna herbata 0
Jesienna herbata

Jesienna herbata przepis

Choć słońce wróciło do nas jeszcze na chwilę, to sezon rozgrzewająco herbatkowy wraz z nadejściem jesieni uznajemy za rozpoczęty! W zeszłym tygodniu pisaliśmy o jesiennej kawie, nie może zabraknąć też czegoś dla miłośników herbaty!

Jesienna herbata z imbirem

To dopiero pobudzenie! Imbir rozgrzewa, pobudza krążenie, działa odkażająco. Idealne połączenie na wieczór - najlepiej po wypiciu takiej herbaty zostać pod kocem - eksplozja na zimno jest niewskazana! Wszystkie herbaty w naszych przepisach radzimy gotować - wtedy moc z przypraw będzie silniejsza i cały napój bardziej energetyczny!

Składniki:
- herbata czarna (liściasta ekspresowa, wg uznania),
- imbir świeży - 2-3 cm korzenia, obrane i pokrojone w plasterki,
- goździki (5-7 sztuk),
- cytryna - gruby plasterek,
- miód (najlepiej z lokalnej pasieki!).

Sposób przygotowania:
Zagotuj w garnku wodę z imbirem, do gotującej się wody dodaj herbatę, goździki oraz cynamon. Gotuj 3-4 min. Po zdjęciu z kuchenki przelej do ulubionego kubka, dodaj cytryny. Zostaw 1/5 miejsca na chłodną przegotowaną wodę albo odczekaj aż temperatura napoju spadnie poniżej 70 stopni. Dodaj miód. Pij! :)

Jesienna herbata z pomarańczą

Do przygotowania tej herbaty sama korzystam z wysuszonych skórek bio pomarańczy - smakuje wyśmienicie! Ale sama pomarańcza również zda egzamin :). Choć pomarańcze i cytryna należą do cytrusów i w swej naturze są wychładzające, to można, dzięki odpowiedniemu przygotowaniu lekko zmienić ich “naturę” :). W jaki sposób najlepiej? Gotując!

Składniki:
- herbata czarna (liściasta ekspresowa, wg uznania),
- wysuszona skórka pomarańczy,
- sok z połowy pomarańczy,
- goździki (5-7 sztuk),
- cynamon (szczypta),
- cytryna - gruby plasterek,
- miód (najlepiej z lokalnej pasieki!).

Sposób przygotowania:
Zagotuj w garnku wodę ze skórką pomarańczy, do gotującej się wody dodaj herbatę, goździki oraz cynamon. Gotuj 3-4 min. Po zdjęciu z kuchenki przelej do ulubionego kubka, dodaj cytryny oraz soku z pomarańczy. Jeśli temperatura napoju spadnie poniżej 70 stopni - dodaj miód. Smacznego! :)

Ziołowa herbata na jesień

Zioła to naturalny lek, wciąż niedoceniany, który może zdziałać cuda! Dla jesiennych zmagań ze spadkiem odporności wybierz najlepiej coś z naszej strefy klimatycznej: rumianek, szałwię, bratek, skuteczny też będzie czystek. Najlepiej miej je na stałe w domowej herbaciarni. Sposób przygotowania ziołowych naparów podobnie jak w poprzednich przepisach, choć w ich przypadku nie gotujemy, a zaparzamy pod przykryciem 5-7 min, składniki dodajemy analogicznie. Do rumianka pasuje tak imbir, jak cytryna czy pomarańcza. Bratek, czystek i szałwię wolę pić bez dodatków, mają wyrazisty smak, lubię się nim delektować. :)
Własne poszukiwania na pewno zaprowadzą Cię do wypracowania ulubionego przepisu!

W czym wypić swoją ulubioną herbatkę?
W niezawodnych szklaneczkach termicznych!

Pisaliśmy o nich:
Szklanki do kawy

Dodaj komentarz:

Komentarze do wpisu (0)

Tagi
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl