do kasy suma: 0,00 zł

Infolinia 73 014 84 69

pn - pt 9:00 - 15:00

wyszukiwarka zaawansowana
Sposoby parzenia kawy 0
Sposoby parzenia kawy

Kawa najbardziej pożądany napój pobudzający nasz organizm, dodający energii do działania,

Przyjęło się że kawę pijemy o poranku, ale nie tylko, kawa towarzyszy nam przez cały dzień. Przy kawie spędzamy czas z bliskim, przyjaciółmi, załatwiamy sprawy biznesowe, pijemy ją po prostu w pracy, najczęściej jedną za drugą. Kawa jest obecna w naszym życiu na każdym kroku.

Istnieje kilka sposób na jej zaparzenie. Sposób zazwyczaj zależy od tego ile mamy czasu i od tego jakim sprzętem dysponujemy.

Do podstawowych sposobów parzenia kawy należy : kawa z ekspresu ciśnieniowego, przelewowego (po amerykańsku), kawa po turecku, kawa z kawiarki i zwykła kawa zalana woda z czajnika.

Jak parzyć kawę w ekspresie ciśnieniowym aby uzyskać najlepszy efekt ?

Kawa w ekspresie ciśnieniowym parzy się bardzo szybko, dlatego ekspresy do kawy stają się coraz bardziej popularne. Żyjemy coraz szybciej i potrzebujemy szybkich rozwiązań.

Do ekspresu ciśnieniowego warto wybrać kawę ziarnistą. Większość ekspresów ma wbudowany młynek mechaniczny lub jeżeli nie, można zmielić ją w młynku zewnętrznym. Zmielenie kawy tuż przed jej zaparzeniem zapewnia jej świeżość i niepowtarzalny aromat.

W ekspresie parzymy tzw. espresso, które jest podawane jako samodzielny napój lub może być bazą do kawy latte czy cappuccino. Parzenie odbywa się w temperaturze 90 stopni Celsjusza a wysokie ciśnienie powoduje wydzielenie się substancji oleistych co objawia się charakterystyczną jasno brązową pianką tzw. cremą

Kawy odpowiednie do ekspresu ciśnieniowego to np. Dallmayr Crema d'Oro, Illy Classic Espresso, Woseba Arabica

Jak wybrać odpowiedni ekspres pisaliśmy tutaj: Jak wybrać ekspres do kawy. 

 

Jak parzyć kawę w ekspresie przelewowym po Amerykańsku ?

Parznie kawy w ekspresie przelewowym (Americana) również należy do metod bardzo szybkich. Parzenie polega na przelewaniu się gorącej wody o temperaturze 100 stopni przez filtr z kawą zmieloną. W takich ekspresach najczęściej jest podgrzewacz pod dzbanuszkiem, który utrzymuje temperaturę kawy. Zbyt długie jednak utrzymywanie wysokiej temperatury kawy powoduje, że traci ona swój aromat. Americana to takie espresso zalane wodą, jednak jej smak jest bardziej delikatniejszy i kremowy.

Kawy najlepsze do ekspresu przelewowego to min. Woseba Espresso, Illy Ethiopia, Dallmayr Espresso Intenso

 

W jaki sposób parzyć kawę po turecku czyli w tygielku ?

Przygotowanie kawy po turecku jest trochę bardziej czasochłonne. Przygotowuje się ją w miedzianym tygielku lub zwykłym rondelku. Kawę zmieloną z dodatkiem cukru wsypujemy do tygielka zalewamy zimną wodą i podgrzewamy, nie wolno dopuścić do gotowania. Przed przelaniem do filiżanki należy dolać odrobinę zimnej wody aby fusy opadły na dno. Można dodać dla podwyższenia walorów smakowych szczyptę kardamonu czy cynamonu.

Do przenia takiej kawy polecamy Illy Espresso, Illy Filtered

A może parzyć kawę w kawiarce ?

Taką kawę przygotowuje się w specjalnym metalowym dzbanuszku. Do dolnej części wlewamy zimnej wody najlepiej filtrowanej z dzbanka filtrującego. Wtedy nie osadza się kamień na urządzeniu. Na sitko wsypujemy zmieloną kawę, przykrywamy górną częścią kawiarki i stawiamy na palniku, na około 10 min. Ciśnienie spowoduje wypchnięcie esencji, naparu kawy do zbiornika u góry. Jest to kawa dość mocna ale za to bardzo pobudzająca

Najlepsza kawa do kawiarki to Illy Moka, Illy Espresso Black. O kawiarkach szerzej jaką wybrać pisaliśmy tutaj: Kawiarka jak używać

Dodaj komentarz:

Komentarze do wpisu (0)

Tagi
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl